Smoothie z blendera

Chudy na zdrowych tłuszczach

Renata Sroka
lut 15 2021

KOCHAM TŁUSZCZE! Kocham je! Są moim numerem 1. Wiele lat temu wyrzuciłam ziarna i zastąpiłam je odżywczymi, smarującymi, spalającymi tłuszcz, promującymi zdrowie, upiększającymi skórę i włosy tłuszczami i to zmieniło moje życie. Możesz przeczytać trochę więcej na ten temat na Well + Good NYC. Mam celiakię, co oznacza, że kiedy spożywam gluten, moje ciało przechodzi w stan alarmu kodowo-czerwonego i wybucha tą paskudną wysypką autoimmunologiczną zwaną egzemą. Zorientowałam się o tym wcześnie w życiu i byłam w stanie nauczyć się mnóstwa niesamowicie cennych informacji na temat tego, jak poprawić złe wchłanianie składników odżywczych w wyniku uszkodzonej wyściółki jelit od lat spożywania glutenu. Dzięki wielu próbom i błędom, odkryłem cud tłuszczów i terror zbóż (w tym zbóż typu G, peeps). Ziarna nie tylko są dość ciężkie dla układu trawiennego, ale mogą też powodować dość ostrą reakcję insulinową i wywoływać inne reakcje hormonalne, które sprzyjają magazynowaniu tłuszczu. Zastąpienie ziaren tłuszczami pomogło mi nasmarować i odżywić przewód pokarmowy, a nie rozerwać go na strzępy w jego i tak już nadszarpniętym stanie, i zauważyłam, że moja skóra, włosy i sen uległy znacznej poprawie.

Moja dieta składa się teraz z mnóstwa tłuszczów, a fajne jest to, że nie martwię się o kalorie, mimo że jem dużo, bo moje ciało po prostu wie, co robić z jedzeniem - trawić, przyswajać i eliminować. Kiedy jesz gówno, które drażni twoje ciało, nie może ono wykonać tych 3 rzeczy prawidłowo, a ty je magazynujesz. Odpady = waga. Szokujące, wiem. Rzadko kiedy czuję się głodny lub potrzebuję przekąsek między posiłkami, ponieważ jem 3 wysokotłuszczowe posiłki i to sprawia, że jestem pełny i zadowolony. Od czasu do czasu zjem trochę quinoa lub surowego, bezglutenowego owsa, kiedy najdzie mnie ochota, ale nie są to moje główne przekąski, ponieważ nie sprawiają, że czuję się najlepiej i nie trawię ich tak gładko i doskonale jak tłuszcze. Co więcej, w ostatnich latach przeprowadzono wiele wiarygodnych badań, które dowodzą, że tłuszcze nasycone, takie jak olej kokosowy i ghee, nie zwiększają ryzyka chorób naczyniowych ani chorób serca. Całkowicie polecam podjęcie próby stopniowego odstawienia zbóż i zastąpienia ich tłuszczami! Pamiętaj jednak, że nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Sprawdź nasz przewodnik po zdrowych olejach, aby dowiedzieć się więcej.

Udostępnij