Wyciskarki do owoców - gdzie je nabyć?

Daria Szulc
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego żywienia. Wybieramy "bio" warzywa i owoce, ekologiczne mięso oraz soki z zawartością 100% owoców. Takie soki, nie zawierające żadnych dodatkowych substancji, są często dosyć drogie. Produkcja własnego soku w domu pozwala nie tylko na znaczną oszczędność, ale także na osiągnięcie niemałej satysfakcji. Jak podejść do samodzielnej produkcji soku?
Sokowirówka, a może wyciskarka?
Dawniej sok produkowano przy użyciu sokowirówek, jednak obecnie dużą popularność zyskały wyciskarki. Być może wyciskarki kojarzą nam się głównie z prostymi urządzeniami do wyciskania cytrusów, jednak w rzeczywistości jest wręcz przeciwnie - wyciskarki pozwalają na produkcję soku z większej ilości produktów, niż sokowirówki. Możemy wykorzystać owoce, zarówno miękkie (truskawki, maliny), jak i twarde (np. jabłka), a także warzywa - nie tylko korzeniowe, jak marchew czy buraki, ale też liściaste, jak sałata, natka pietruszki czy szpinak. Wyciskarki mogą posiadać także dodatkowy squeezer do cytrusów. Dodatkową opcją jest często wyciskanie mleka z orzechów, migdałów czy soi, a także wykonywanie lodów, sorbetów, mrożonych jogurtów czy smoothie za pomocą specjalnych przystawek.
Jak działa wyciskarka?
Wyciskarka jest bardzo dużym ułatwieniem, gdy chcesz napić się świeżego soku - wystarczy załadować do niej wybrane owoce i nawet po paru sekundach cieszyć się pysznym sokiem. Sok produkowany jest inaczej, niż w sokowirówce. Owoce odciskane są - w przeciwieństwie do sokowirówek - na niskich obrotach. W sokowirówce owoce zostają rozdrobnione i roztarte, a następnie odwirowane, natomiast w wyciskarce są one miażdżone przy pomocy wałka ślimakowego. Sok następnie jest odciskany na sicie. Zaletą wyciskarki jest prosta budowa i łatwość mycia. Wyciskarka pracuje ciszej niż sokowirówka i pozwala na uzyskanie większej ilości soku, który można dłużej przechowywać. Sok jest również klarowniejszy, smaczniejszy i bogatszy w składniki mineralne, witaminy i enzymy.
Jaką wyciskarkę wybrać i gdzie ją nabyć?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów wyciskarek do owoców (Warto sprawdzić ofertę na https://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/) Zazwyczaj spotykane są wyciskarki wolnoobrotowe, które mogą być pionowe lub poziome. Ich ceny wahają się od kilkuset złotych do nawet 2,5 tysiąca złotych. Różnią się nie tylko konstrukcją, ale też wyglądem, wielkością komory wsadowej, czasem i sposobem produkcji soku oraz prędkością obrotową. Dostępne są wyciskarki jednoślimakowe lub dwuślimakowe - te drugie są bardziej wydajne, ale też droższe. Wybór odpowiedniej wyciskarki zależy od tego, ile soku chcemy produkować, w jakim czasie oraz jaki posiadamy budżet. Jeśli zależy nam na dodatkowych opcjach, np. produkcji lodów czy masła orzechowego, warto zastanowić się nad modelem posiadającym właściwe przystawki. Gdy już wybierzemy naszą wymarzoną wyciskarkę - gdzie możemy ją nabyć? Najpopularniejsze wydają się sklepy ze sprzętem AGD, ale warto wziąć pod uwagę także wyspecjalizowane sklepy internetowe, gdzie znajdziemy szerszy wybór wyciskarek, lub strony internetowe producentów.