Ciekawostki i porady

Jak przygotować jogurt?

Renata Sroka
lut 1 2017

Jogurtownica

Obecnie coraz więcej osób stawia na zdrowe odżywianie. To sprawia, ze rośnie liczba zwolenników urządzeń, które mogą nam zagwarantować utrzymanie dobrej linii.

Przyrządzając jogurt można samodzielnie dobierać sobie składniki, które będą nam odpowiadać, wybieramy również surowiec, którego jakości jesteśmy pewni. Jeśli chodzi o taki sprzęt do robienia jogurtów to obecnie stają się one bardzo modne i chętnie są stosowane.

Miejsce ustawienia

W momencie, gdy już kupiliśmy takie urządzenie będzie można szukać miejsca, gdzie będzie stało. Nasza jogurtownica powinna być na płaskiej powierzchni, gdzie nie będzie się ruszać. Nie może się znajdować przy źródle ciepła, powinna być w takim miejscu, gdzie będzie można oczekiwać, że dostęp do niej nie będzie utrudniony. W trakcie pracy nie powinno się jej przestawiać.

Początek pracy z urządzeniem

W zależności od tego jaki mamy sprzęt będzie on przeznaczony na kilka bądź też kilkanaście słoiczków. Zazwyczaj, gdy chodzi o jednorazowe napełnienie powinno nam wystarczyć około litr mleka pasteryzowanego i do tego również dobry jakościowo jogurt naturalny. Mleko należy podgrzać mniej więcej do 45 stopni.

Przepis na jogurt

W tej temperaturze procedura nie będzie zajmować tak dużo czasu. Następnie, gdy jest gotowe zalewamy nim słoiczki i dodajemy jogurt, gdy wszystko już gotowe umieszczamy słoiczki w urządzeniu. Każdy automat ma pokrywę, która będzie gwarantować zabezpieczenie słoiczków, które zostaną do niego włożone.

Wykonanie jogurtu

Gdy to będzie już wykonane i wszystko znajdzie się na swoim miejscu zostanie nam tylko uruchomić urządzenie. Przygotowana tak mieszanka powinna dojrzewać mniej więcej przez kolejnych pięć godzin. Znaczenie ma temperatura mleka. Im ona będzie niższa tym dłużej trwa taki proces. Dłuższe dojrzewanie sprawi, że jogurt będzie bardziej kwaśny a więc tak naprawdę jest w smaku pełniejszy.

Warto pamiętać, że w słoiczkach znajduje się jedynie mleko oraz jogurt. Wszelkie inne składniki jakie chcemy dodawać należy już umieszczać później, gdy nasz jogurt będzie gotowy. Jeśli jogurt będzie gotowy należy go przechowywać w lodówce. To prosty sposób na przygotowanie zdrowej, smacznej przekąski, którą będzie można sprawić, że będziemy również skutecznie dbali o stan naszego organizmu co także ma istotne znaczenie.

Udostępnij