Sokoterapia sposobem na zdrowie

Renata Sroka
O zdrowotnych zaletach owoców i warzyw wiedziano już w dawnych czasach. Naturalną multiwitaminą są także świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, które dostarczają optymalnej ilości minerałów i witamin, a także korzystnie wpływają na prawidłowe odżywienie komórek.
Sokoterapia pozwala także skutecznie i bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn, a co ważniejsze, niweluje wiele dolegliwości zdrowotnych.
Sok czy owoc – co wybrać?
Świeżo wyciskane soki owocowe pod względem właściwości są zbliżone do naturalnych owoców lub warzyw. Różnicą jest jednak ilość błonnika, którego w sokach jest znacznie mniej, dlatego też w przypadku niektórych dolegliwości zdrowotnych polecane są przede wszystkim naturalne owoce. Pod względem witamin i minerałów soki są tak samo wartościowe jak owoce i warzywa.
Różna może być ilość antyoksydantów i enzymów – w tym przypadku priorytetem jest sposób uzyskiwania soku.
W jaki sposób pozyskiwać soki?
Sok można otrzymać w różny sposób, najczęściej za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Najpopularniejsze są elektryczne sokowirówki, należy jednak pamiętać, że urządzenia te drastycznie oddziałują na delikatne składniki soków, co automatycznie przekłada się na ich jakość.
Podczas pracy sokowirówki wytwarzana jest wysoka temperatura, która może przyczynić się do utleniania antyoksydantów i enzymów, czego efektem są zmniejszone właściwości zdrowotne soków.
Lepszym rozwiązaniem są w tym przypadku wolnoobrotowe wyciskarki lub wyciskarki ręczne, które umożliwiają zachowanie optymalnej ilości składników, nie mniej jednak są mało wydajne.
Czym jest sokoterapia?
Aby zachować właściwości owoców i warzyw, soki należy wyciskać bezpośrednio przed spożyciem – przechowywanie soków w lodówce znacznie obniża ich wartość.
Wykorzystywane do przygotowania soków owoce i warzywa powinny pochodzić z ekologicznych upraw, na których nie są używane środki chemiczne.
- Soki najlepiej wyciskać za pomocą wyciskarek, które nie minimalizują ich właściwości odżywczych.
Jak często spożywać soki?
Soki należy spożywać każdego dnia, można je traktować jako zamiennik porcji warzyw lub owoców. Wskazane jest spożywanie soków lub owoców i warzyw pięć razy dziennie, najlepiej około 20-30 minut przed posiłkiem.
Wypijanie dużych ilości soków, zwłaszcza z warzyw i owoców zielonych, w pierwszych dniach może przyczynić się do spadku samopoczucia, powodować bóle i zawroty głowy – nie należy w tym przypadku panikować, jest to wyraźny sygnał, że w organizmie zachodzą zmiany związane z usuwaniem toksyn, taki stan może utrzymywać się do kilku dni.
Zalety soków
Soki szybko ulegają trawieniu, a tym samym nie obciążają układu pokarmowego. Co ważniejsze, soki, podobnie jak owoce i warzywa, zawierają wiele cennych składników, w tym naturalne lekarstwa, antybiotyki i wiele innych produktów bioaktywnych, korzystnych dla zdrowia.