Ciekawostki i porady

Rośnie popyt na owoce tropikalne

Piotr Łakomy
maj 8 2022

Melissa DelMastro

Rośnie popyt na owoce tropikalne

Popyt na owoce tropikalne rośnie - niezależnie od tego, czy są to ananasy, awokado, mango, liczi, longan, guawa, mamey, owoce gwiaździste czy smocze owoce. Wzrost popytu na owoce tropikalne można przypisać rosnącym dochodom konsumentów oraz rosnącej świadomości konsumentów na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania tych produktów. Szaleństwo zwiększyło się także dzięki pojawieniu się telewizyjnych szefów kuchni, którzy wykorzystują produkty tropikalne w swoich innowacyjnych menu, ponieważ te smaki wzbogacają stare, ulubione potrawy o nowe doznania.

Według ostatniego spisu powszechnego w Stanach Zjednoczonych Latynosi i Azjaci odnotują największy wzrost liczby ludności w kraju (odpowiednio 142% i 167%) w latach 2010-2050, a kultury te są dużymi konsumentami owoców tropikalnych.Według Pew Research do 2055 roku w Stanach Zjednoczonych nie będzie już większości rasowej ani etnicznej. Zróżnicowane grupy poszukują wyjątkowej i rodzimej żywności, zwłaszcza owoców tropikalnych. Supermarkety i gastronomia, wprowadzając te owoce na półki sklepowe i do menu, stwarzają pozytywne oczekiwania dla rolników w całym łańcuchu dostaw, a także, oczywiście, dla konsumentów, którzy cieszą się nowymi owocami.

Na południowej Florydzie i w Kalifornii uprawia się wiele sezonowych owoców tropikalnych. Jednak obecnie panuje moda na produkty całoroczne, co sprawia, że pustkę wypełnia import.

W miarę wzrostu popularności owoców tropikalnych i rosnącego popytu na nie, coraz częściej można spotkać na lokalnych stoiskach z żywnością urządzenie Piñabar do nabierania i wydrążania ananasów oraz MFJ Multi-fruit do wyciskania soków z owoców cytrusowych.

Udostępnij