Blender w kuchni

Jakie funkcje maja blendery?

Daria Szulc
lis 18 2016

Prędkość blendera

Osoby, które przymierzają się do zakupu blendera często uświadamiają sobie, że nawet podstawowe funkcje tego urządzenia są dla nich zagadką. Warto więc je poznać i dowiedzieć się, do czego można wykorzystywać te urządzenie. Co więcej, znajomość funkcji może też pomóc podczas samego zakupu, ułatwia bowiem znalezienie rozwiązania, które można uznać za idealne. Jedną z najciekawszych funkcji wydaje się oczywiście regulacja prędkości, to bowiem właśnie ona sprawia, że można ręcznie określić, z jaką prędkością będą się poruszały noże. Na rynku można dziś znaleźć modele, które mają kilka poziomów prędkości, pojawiają się jednak również takie, które mają ich kilkanaście.

Regulacja prędkości

Kolejną ciekawą funkcją jest płynne regulowanie prędkości. Jest to alternatywa dla ustalania jej ręcznie. Coraz więcej blenderów nie tylko płynnie przyspiesza, ale również zwalnia. Nie ma wtedy poziomów, a za regulację odpowiadają dwa przyciski. Ciekawym rozwiązaniem jest też funkcja turbo przydająca się w momencie, w którym praca blendera powinna natychmiast przyspieszyć. Oczywiście, dodatkowe funkcje nie są jedynym, co wyróżnia urządzenia tego typu, warto bowiem wspomnieć również o dostępnych końcówkach oraz innych akcesoriach do blenderów.

Każdy blender jest wyposażony w podstawową końcówkę, która jest przeznaczona do miksowania i nie ma z nią problemów nawet w zestawach najtańszych. Na rynku trwa jednak intensywna walka o to, aby spełnić oczekiwania klienta, nie powinno nas wiec dziwić to, że producenci prześcigają się w pomysłach.

Zestaw blendera

Rozdrabniacz

Rozdrabniaczem nazywamy specjalny dzbanek, w którym umieszczona zostaje nie tylko ta część blendera, która jest wyposażona w silnik, ale również noże, które wykorzystuje się do tego, aby rozdrabniać twarde produkty takie, jak choćby czekolada. Wiele osób kupuje mikser z nadzieją, że dane im będzie rozbijać lód, nie zawsze jednak mamy do czynienia z odpowiednimi nożami.

Końcówka do ubijania

To właśnie ta końcówka ułatwia gotowanie i sprawia, że ubijanie piany trwa tylko chwilę. Przydaje się między innymi wówczas, gdy chcemy rozdrobnić lekkie ciasto.

Udostępnij