Blender w kuchni

Najlepszy blender do naszego domu

Piotr Łakomy
Listopad 18 2016

Źródło witamin

Blendery pojawiają się już niemal standardowo we wszystkich naszych kuchniach. są to urządzenia wygodne, niewielkie i całkiem zdolne, a do tego ich ceny w ostatnim czasie regularnie spadają i są coraz bardziej akceptowalnym wydatkiem. Pozostaje tylko pytanie, jaki blender kupić i na jakie jego cechy zwracać najbaczniejszą uwagę?

Blender – zastosowanie

Blendery to urządzenia zajmujące się przede wszystkim rozdrabnianiem, miksowaniem i mieszaniem jedzenia. Wyjątkowo dobrze sprawdzają się wszędzie tam, gdzie są osoby z gryzieniem, na przykład małe dzieci i osoby starsze. Z ich pomocą można przygotować cisto na naleśniki, zrobić zupy-kremy, siekać orzechy czy podawać mus owocowy.

Typy blenderów

Blender ręczny

Jest to urządzenie niewielkich rozmiarów, które w czasie pracy trzyma się w ręce. Jest lekki i po prostu umieszcza się jego końcówkę w garnku czy innym pojemniku. Nie potrzebuje specjalnych mis.

Blender kielichowy

Blendery kielichowe są większe i posiadają swoje specjalne misy, tak zwane kielichy, w których pracują. Mają większą moc i poradzą sobie z twardszymi substancjami, na przykład lodem. Ich zaletą jest to, że pracują w pełni autonomicznie i nie trzeba nad nimi stać.

Model blendera

Istotne cechy blenderów

Moc

Moc to teoretycznie najważniejszą cecha blendera, ponieważ decyduje o tym, z jakim surowcem i jak skutecznie blender będzie w stanie sobie poradzić. Ręczne blendery mają mniejszą moc i zwykle nie przekracza ona 700W w nawet dobrych urządzeniach. Blendery kielichowe mają moc dochodzącą do 1,5kW.

Zasilanie

W zależności od mocy silnika, blendery potrzebują różnej ilości energii. Ręczne blendery bardzo często posiadają zasilanie bateryjne lub ze specjalnego akumulatora ładowanego pomiędzy przypadkami jego użycia. Jest to wygodne, ponieważ nie ciągną sięga nami żadne i co najwyżej istnieje konieczność stosowania stacji dokującej do ładowania urządzenia.

Takie blendery mają jednak bardzo ograniczoną moc i zwykle nie przekracza ona 200W. Cały czas standardem jest zasilanie bezpośrednio z gniazdka elektrycznego, co oznacza konieczność istnienia przewodu. Dla blendera kielichowego jest to normalne, a dla blendera ręcznego może być pewną uciążliwością, ale pozwala to na uzyskanie znacznie większej mocy urządzenia.

Udostępnij